A medialjunk.hu blogja

Mediációról mindenkinek

Milyen a jó mediációs megállapodás?

2020. január 07. - Dr. Németh Gábor mediátor

Ahogyan arról már korábban szó volt a mediációs eljárás sikere esetén a felek megállapodást kötnek, amelyben rendezik a vitás kérdéseket. A felek e megállapodása polgári jogi szerződésnek minősül, ezért annak tartalma köti a feleket. Egy jó megállapodás ezért részleteiben rendez minden vitás kérdést, ezért is célszerű, ha tartalmát és formáját tekintve ezért olyan, mint egy szerződés.

A jó megállapodás: R.E.M.E.K.

A fentiekből következően egy jó megállapodás R.E.M.E.K., azaz részletes, elvégezhető, mérhető, elfogadott határidős és konkrét. De nézzük ezeket egyenként. 

Részletes

A kellően részletes megállapodás létrehozása érdekében javasolt a megállapodásban elsőként a jogilag értékelhető, értelmezhető kérdéseket rendezni. A részletes megállapodás pontokba szedve tartalmazza a felek azon jogait és kötelezettségeit, amelyekben megállapodtak. Rögzíteni kell tehát, hogy ki mit tehet, nem tehet, igényelhet, kérhet a jövőben a megállapodás alapján.

A részletes megállapodás másik részében tartalmazhatja azok az igényeket és szükségleteket, amelyek a felek a mediációs eljárás során jutottak. Jóllehet ezek nem bírnak jogi relevanciával, bizalomerősítő jellegük miatt mégis lényeges részét képezik a megállapodásnak.

Elvégezhető

A korábban írtak alapján a mediációs megállapodás a felek kötelező erejű polgári jogi szerződése. Célszerű ezért csak olyat vállalni benne, amit a felek el is tudnak végezni. Az esetek túlnyomó többségében a felek a megállapodást betartják, különösen azért, mert az a saját akaratukból, a mediációs eljárás sikereként jött létre és nem valamely külső erő (a bíróság döntése) kényszerítette rájuk.

Mérhető

A részletesség követelménye és az utánkövetés lehetősége miatt is érdemes olyan mechanizmusokat rögzíteni, amely a megállapodás teljesítését mérhetővé, ellenőrizhetővé teszik.

Elfogadott határidős

A mérhetőség egyik követelménye, hogy célszerű pontos, a felek által elfogadott határidőket kell iktatni a megállapodásba.

Konkrét

A mediációs megállapodás szerződéses jellegéből fakad a konkrétság, pontosság, normavilágosság követelménye is.

Egy R.E.M.E.K. megállapodások tehát a felek közös sikere, amely elejét tudja venni a további vitáknak. Ha pedig a megállapodást a felek közül valaki később vitatná, úgy az ebből eredő jogvitát, eljárást is fel tudja gyorsítani, le tudja egyszerűsíteni egy jól megírt megállapodás.

Mediációs megállapodás bontóperekben

Amennyiben a felek mediációs eljárásban vesznek részt a házassági bontóper (válóper) előtt, vagy alatt, úgy fontos, hogy a felek megállapodása a Ptk. 4:21 § (3) bekezdése alapján kiterjedjen az alábbiakra:

  • A közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása,
  • A különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,
  • A gyermek tartása,
  • A házastársi közös lakás használata,
  • Ez iránti igény esetén a házastársi tartás kérdése.

Ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdésében nem kell megegyezniük, a gyermek lakóhelyét azonban meg kell határozniuk.

mediacios_megallapodas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://medialjunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6915327160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása