A medialjunk.hu blogja

Túszul ejtett gyermekek: így ismerd fel a szülői elidegenítést!

2020. január 22. - Dr. Németh Gábor mediátor

A szülői elidegenítés a gyermekbántalmazás nagyon súlyos formája, hatását a gyermekben még felnőttkorában is érezteti. A szülői elidegenítésnek nincsenek nyertesei, csak vesztesei.

Mi a szülői elidegenítés?

A szülői elidegenítés egy olyan manipulációs folyamat, amelyet valamelyik szülő követ el annak érdekében, hogy gyermekét a másik szülő ellen fordítsa, attól elidegenítse. A jelenség leginkább válóperek során, vagy azok után figyelhető meg, hiszen az elidegenítés fő célja, hogy a bíróság kedvezőbb kapcsolattartási (láthatási), tartási, vagy vagyonmegosztási rendelkezéseket állapítson meg az elidegenítő fél számára.

A szülői elidegenítés folyamata

Az elidegenítés során az elidegenítő a házastársi, párkapcsolati konfliktusba bevonja a gyermeket olyan módon, hogy a másik szülőről negatív, valótlan állításokat sulykol a gyerekbe, saját magát viszont a valósnál jobb színben tünteti fel. Az elidegenítő ebben a játszmában a manipuláció teljes skáláján játszhat: tipikus esetben jutalmazza a gyermeket, ha az hajlandó átvenni az elidegenedett gondolkodásmódot és bünteti, ha a gyermek nem hajlandó a játszmában részt venni. Az elidegenítő célja az, hogy a gyermek biztos pontnak csak az elidegenítőt érezze és teljesen távolodjon el a másik szülőtől. 

szuloi_elidegenites.jpg

Gyakori manipuláció a gyermek szülősítése (parentifikáció) is: ilyenkor az elidegenítő szülő egyfajta jutalomként szülői szerepkörbe emeli a gyermeket, például mindent vele beszél meg, őt teljes jogú felnőttként kezeli.

Tipikus szülői, elidegenítő mondatok: „Apádban/anyádban nem lehet megbízni.” „Apád/anyád képtelen szeretni." „Ha én nem lennék, éhen halnátok.” „Ha nem az én pártomra állsz, nem vagyok többé az anyád/apád.”

A szülői elidegenítés lehetséges okai

A szülő a válási folyamat során ambivalens érzésekkel küzd, keresi a saját és a másik felelősségét a történtekért. Ahhoz, hogy képesek legyünk harcolni az igazunkért (vagy a gyermekünkért) szükségünk van arra az érzésre, hogy mi jók vagyunk, de ha válunk, akkor ki nem jó? Hát a másik! A pszichológia énvédő-mechanizmusnak nevezi azokat az eszközöket, melyekkel magunkat áldozatként felmentjük, a saját ellenséges érzéseinket, gondolatainkat, vágyainkat pedig a másikra vetítve neki tulajdonítjuk. 

A szülői elidegenítés következményei

A folyamat legnagyobb áldozata természetesen az érintett gyermek, aki koránál fogva általában érzelmileg éretlen arra, hogy ezt a jelenséget megfelelően kezelje és teljesen összezavarodik. Az ilyen gyermekek egyrészt reflexszerűen a magát áldozatként beállító elidegenítő pártjára állnak, hálásak neki, hogy az „megmenti” őket, a fent említett szülősítés esetén hízeleg nekik a felnőttszerep, ugyanakkor ezzel együtt sokszor feloldhatatlan bűntudatot éreznek amiatt is, hogy kezdenek eltávolodni a másik szülőtől.

Mivel a bíróságok, érintett hatóságok egyre sikeresebben ismerik fel a jelenséget, ezért az elidegenítő általában legfeljebb rövidtávú előnyökre tehet szert az elidegenített féllel szemben, ugyanakkor a hosszútávon lecsapódó pusztító következmények őt is érintik.

Így ismerd fel a szülői elidegenítést 

Az elidegenítés fő tünetei közé a következők tartoznak:

  • Kritikátlan ellenségesség a besározott szülővel és sokszor annak további rokonaival kapcsolatban is.
  • Az elidegenített gyermek automataként ismételgeti a másik szülőről hallott kritikákat, „szövegkönyvet”, akár korának nem megfelelő kifejezésekkel is.
  • A gyermek az elidegenítőnek való megfelelés érdekében maga is kitalál történeteket a másik szülőről.
  • A fent említett szülősítés.

Így tegyél ellene

A szülői elidegenítés elleni védekezés legfontosabb lépése, hogy ismerjük fel, ha ilyen jelenséggel találkozunk, és hívjuk fel az érintett figyelmét a súlyos következményekre. Amennyiben mi magunk vagyunk érintettek az ügyben, úgy határozottan jelezzük ezt a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, illetve a folyamatban érintett hatóságoknak, bíróságnak. Az elidegenített gyermeknek életkorának megfelelően magyarázzuk el az elidegenítés okait, az elidegenítő motivációját.

Dr. Németh Gábor mediátor

a_szuloi_elidegenites_tunetei.png

A bejegyzés trackback címe:

https://medialjunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4015411530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.