A medialjunk.hu blogja

Mediációról mindenkinek

A mediációs eljáráshoz kapcsolódó költségkedvezmények

2019. december 19. - Medialjunk.hu

A mediációt hatékonysága és gyorsasága mellett költségkímélő volta miatt is érdemes választani. A jogszabályok jelentős kedvezményekkel honorálják ugyanis azokat a feleket, akik a pereskedés során megegyeznek.

mediation_scrabble.jpgFontos tudni, hogy a polgári peres eljárásokban egyik jelentős költségtényezője a peres illeték. Ennek általános mértéke az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 42. §-a alapján  az illeték alapjának 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint. Az illeték alapja az eljárás tárgyának az eljárás megindításakor fennálló értéke. Ez tehát azt jelenti, hogy egy tízmillós követelés esetén csak az illeték összege 600 000 forint.

90 %-os illetékkedvezmény 

Az Itv. 58. §-a azonban magas, 90 %-os illetékkedvezményt ír elő azokra az esetekre, amikor a perfelvételt lezáró végzés meghozataláig

  • a felperes eláll a keresetétől;
  • az eljárás szünetel, és az eljárás e szünetelés folytán megszűnik;
  • az alperes a követelést elismeri vagy a követelést teljesíti;
  • a felek egyezséget kötnek;
  • a felek az eljárás megszüntetését közösen kérik.

Ezekben az esetekben tehát az illeték fizetésére kötelezett csupán az illeték 10 %-át kell megfizesse, illetve a már befizetett összeg visszajár.

70 %-os illetékkedvezmény

70 %-os illetékkedvezmény jár akkor, ha

  • az eljárás szüneteléssel vagy a felperes keresetétől való elállása folytán szűnik meg;
  • a per megszüntetését a felek közösen kérik.

50 %-os illetékkedvezmény

Az illeték a peres eljárás illetékének 50%-a, ha a felek a perfelvételt lezáró végzés meghozatalát követően egyezséget kötnek. 

További kedvezmények

Ha a felek a perfelvételt lezáró végzés meghozatalát követően közvetítői eljárásban vettek részt, és ezt követően a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az egyébként fizetendő peres eljárás illetéke 50%-ának a közvetítő általános forgalmi adóval növelt díjával, de legfeljebb 50 000 forinttal csökkentett összegét kell megfizetni. A fizetendő illeték mértéke azonban ebben az esetben sem lehet kevesebb a peres eljárás illetékének 30%-ánál.

Tisztelni kell a mediáció eredményét

Olyan esetet is szabályozott a jogalkotó, amely hátrányokkal sújtja azt a felet, aki a közvetítői eljárásban létrejött megállapodást vitatja. A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 86. § (3) bekezdése szerint ugyanis ha a közvetítői eljárásban létrejött megállapodás ellenére a megállapodással rendezett jogvita tárgyában a megállapodást megkötő felek bármelyike a bírósághoz fordul, az alperes perköltségét a felperes (tehát aki vitatja a megállapodást) téríti meg. A perköltségviselés általános szabályai irányadóak, ha a felperes kizárólag a megállapodásban foglaltak iránt, annak nem teljesítése miatt indít pert.

Dr. Németh Gábor mediátor

medialjunk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://medialjunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4215250062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása